Bonde
Beskrivelse
Bonden har et allsidig yrke og må beherske mange ulike arbeidsoppgaver. Som bonde planlegger du driften av gården, steller dyra, dyrker jorda, utfører annet praktisk arbeid og har ansvar for økonomi og driftsledelse.
Arbeidet på gården vil variere etter sesongene og etter hva som produseres. På de fleste gårdene i Norge har man flere produksjoner i kombinasjon. Det kan være flere plante- og husdyrproduksjoner, skogbruk eller tilleggsnæringer med utgangspunkt i gårdens ressurser.
Teksten er hentet fra http;//www.utdanning.no/
Beregne riktig mengde sprøytemidler eller gjødsel
Sprøytemidler og gjødsel kommer i konsentrert form, og jeg må beregne hvor mye jeg trenger til min åker. Sprøytemidler oppgir vanligvis doseringen i liter pr dekar (l/daa), mens for gjødsel er det kg pr dekar (kg/daa). Jeg har 250 dekar med gress. Hvis produsenten av den type gjødsel jeg ønsker å bruke oppgir at normal dosering er 25 kg/daa, trenger jeg 25 kg/daa · 250 daa = 6250 kg med gjødsel. En storsekk inneholder ca 600 kg, så jeg må bestille sju storsekker. I tillegg må jeg stille inn gjødselsprederen slik at gjødselen blir jevnt fordelt over hele området.
Relevante kompetansemål
Øke lønnsomheten
Jeg har mange hensyn å ta når jeg skal levere lam til slakting. Prisen på lam til slakt varierer gjennom hele sesongen. Prisen på lammekjøtt er høyest tidlig på høsten, deretter går den nedover. Prisen pr kg er avhengig av kvaliteten på kjøttet og fettklassen. I tillegg kommer omsetningsavgifta og grunntilskuddet. Omsetningsavgifta er en avgift som slakteriet trekker fra prisen på lammekjøttet. Pengene settes inn i et fond og brukes til markedsregulering, faglige tiltak og opplysningsarbeid. Grunntilskuddet er et tilskudd som gis i visse perioder for å stimulere sauebønder til å levere lam til slakting slik at butikkene får lammekjøtt til rett tid. Både omsetningsavgifta og grunntilskuddet regnes i kr/kg lammekjøtt.
Tidlig på høsten er prisen på lammekjøttet ofte høy. I tillegg får man grunntilskudd og omsetningsavgifta er lav. Det lønner seg derfor å levere lam som har nådd slaktevekt (vanligvis mer enn 40 kg i levende vekt). Dessverre er det ikke så mange lam som har nådd slaktevekt tidlig på høsten når de bare har gått på beite. Jeg gir derfor kraftfôr i tillegg slik at de skal bli slaktemodne tidligere. Kraftfôret koster penger, så det er ikke lønnsomt å gi mer enn nødvendig. Beite blir også dårligere utover høsten, så det kan være nødvendig å tilleggsfôre med rundball eller høy. Lønnsomheten kan optimaliseres ved å føre statistikk over forbruk av fôr, prisen på lammekjøtt, grunntilskudd og omsetningsavgift. På den måten kan jeg finne ut når det er lurest å levere lammekjøttet.