Helt siden det ble obligatorisk med digitale verktøy til eksamen, har GeoGebra hatt en sterk plass i den norske skolen. Programmet har likevel ikke fått den plassen det fortjener. Det kan brukes til mer enn å tegne og tolke grafer.
Denne artikkelen skal vise hvordan man kan bruke programmet til å oppnå dybdelæring gjennom utforskning og resonnering.
Allerede i barnehagen lærer barn om firkanter. De lærer uttrykk som kvadrat og rektangel og etter hvert også trapes, rombe og parallellogram. I barneskolen lærer elevene å beregne omkrets og areal til noen av disse firkantene. Dette læringsmålet blir senere gjentatt både på ungdomsskolen og på Vg1. Til tross for dette viser det seg at mange elever har mangelfull kunnskap om firkanter. …
I denne artikkelen vil vi gi et eksempel på hvordan GeoGebra kan brukes når elevene skal lære om rotasjon. Vi vil vise hvordan elevene kan få varierte erfaringer ved å bruke programmet, og hvordan arbeidet kan foregå i tråd med kjerneelementene i forslaget til ny læreplan (LK20).
Misoppfatninger i matematikk, Matematiske tema, Tallforståelse, Vurdering og kartlegging
En av vanskelighetene med brøk er at begrepet kan ha mange betydninger, og elevene møter alle disse ulike betydningene i dagliglivet. Elevene kjenner til uttrykk som ”halvparten", ”en tredel” og ”et kvarter” før de begynner på skolen, men det er ikke sikkert de har noen forståelse for innholdet i uttrykkene.
Denne artikkelen belyser fire ulike problemområder elevenes…
Misoppfatninger i matematikk, Matematiske tema, Tallforståelse
Denne teksten fokuserer på misoppfatninger innen området Tall. Vi vil vise eksempler på diagnostiske oppgaver, gi korte analyser av oppgavene, og eksempel på elevsvar som kan tyde på at elever er i misoppfatninger.
Oppgavene til er utviklet og prøvd ut av en prosjektgruppe ved Matematikksenteret. Oppgavene tester om elevene forstår oppbyggingen av posisjonssystemet (prinsippet om…
Misoppfatninger i matematikk, Matematiske tema, Tallforståelse
Denne teksten fokuserer på misoppfatninger innen området Tallregning. Vi vil vise eksempler på diagnostiske oppgaver, gi korte analyser av oppgavene, og eksempel på elevsvar som kan tyde på at elever er i misoppfatninger. Artikkelen bygger videre på artikkelen "Misoppfatninger knyttet til tall".
Oppgavene er utviklet og prøvd ut av Matematikksenteret. Oppgavene tester om…
Misoppfatninger i matematikk, Matematiske tema, Tallforståelse
Denne teksten fokuserer på misoppfatninger innen området Tallregning. Vi vil vise eksempler på diagnostiske oppgaver, gi korte analyser av oppgavene, og eksempel på elevsvar som kan tyde på at elever er i misoppfatninger.
Oppgavene kartlegger misoppfatninger knyttet til forståelsen av brøkbegrepet, og er utviklet og prøvd ut av Matematikksenteret.
Misoppfatninger i matematikk, Representasjoner, Tallforståelse
Denne artikkelen bygger på artikkelen Å utvikle elevers begrepsforståelse (Kerstin Pettersson og Gerd Brandell, 2017). Der finner man eksempel på terskelbegrepene funksjon og derivert. Denne artikkelen inneholder et par andre eksempler på terskelbegrep, brøk og sannsynlighet. Den har eksempler på hva som kan gå galt i overgangsfasen og gir noen tips til hva man kan gjøre for å hjelpe elevene over…