Posisjonssystemet vårt gjør det mulig å skrive uendelig mange tall ved hjelp av bare ti siffer. Systemet er utviklet og effektivisert gjennom mange hundreår, som gjør at elever trenger tid for å utvikle en god forståelse for posisjonssystemet. Forståelsen for posisjonssystemet settes på en ekstra prøve når elevene møter desimaltall, og det er her vi finner de fleste misoppfatningene knyttet til…
Misoppfatninger i matematikk, Matematiske tema, Tallforståelse, Vurdering og kartlegging
En av vanskelighetene med brøk er at begrepet kan ha mange betydninger, og elevene møter alle disse ulike betydningene i dagliglivet. Elevene kjenner til uttrykk som ”halvparten", ”en tredel” og ”et kvarter” før de begynner på skolen, men det er ikke sikkert de har noen forståelse for innholdet i uttrykkene.
Denne artikkelen belyser fire ulike problemområder elevenes…
Misoppfatninger i matematikk, Matematiske tema, Tallforståelse
Denne teksten fokuserer på misoppfatninger innen området Tall. Vi vil vise eksempler på diagnostiske oppgaver, gi korte analyser av oppgavene, og eksempel på elevsvar som kan tyde på at elever er i misoppfatninger.
Oppgavene til er utviklet og prøvd ut av en prosjektgruppe ved Matematikksenteret. Oppgavene tester om elevene forstår oppbyggingen av posisjonssystemet (prinsippet om…
Misoppfatninger i matematikk, Matematiske tema, Tallforståelse
Denne teksten fokuserer på misoppfatninger innen området Tallregning. Vi vil vise eksempler på diagnostiske oppgaver, gi korte analyser av oppgavene, og eksempel på elevsvar som kan tyde på at elever er i misoppfatninger. Artikkelen bygger videre på artikkelen "Misoppfatninger knyttet til tall".
Oppgavene er utviklet og prøvd ut av Matematikksenteret. Oppgavene tester om…
Misoppfatninger i matematikk, Matematiske tema, Tallforståelse
Denne teksten fokuserer på misoppfatninger innen området Tallregning. Vi vil vise eksempler på diagnostiske oppgaver, gi korte analyser av oppgavene, og eksempel på elevsvar som kan tyde på at elever er i misoppfatninger.
Oppgavene kartlegger misoppfatninger knyttet til forståelsen av brøkbegrepet, og er utviklet og prøvd ut av Matematikksenteret.
Pascals talltrekant er en av de mest berømte trekanter vi kjenner til. Denne trekanten er full av spennende mønstre. I dag lar matematikkinteresserte seg begeistre av mulighetene til å utforske de mange mønstrene i trekanten – til og med skjulte mønstre utenfor trekanten!
I grunnskolen er brøk et gjennomgående tema. Mange elever opplever at brøk er vanskelig å forstå, og de husker ikke hvordan de skal utføre regneoperasjonene. I større etterutdanningsforløp som matematikksenteret har ansvar for, blir brøk ofte ønsket som tema på kurs og i demonstrasjonsundervisning.
Misoppfatninger i matematikk, Representasjoner, Tallforståelse
Denne artikkelen bygger på artikkelen Å utvikle elevers begrepsforståelse (Kerstin Pettersson og Gerd Brandell, 2017). Der finner man eksempel på terskelbegrepene funksjon og derivert. Denne artikkelen inneholder et par andre eksempler på terskelbegrep, brøk og sannsynlighet. Den har eksempler på hva som kan gå galt i overgangsfasen og gir noen tips til hva man kan gjøre for å hjelpe elevene over…