En smart start - Oversikt over våre tilbud

Lærerstudenter som sitter og diskuterer
Som student kan det være utfordrende å orientere seg i hva som finnes av ressurser i matematikkdidaktikk. Her har vi laget en oversikt som kan bidra til å rydde litt i alt Matematikksenteret har å tilby.

Matematikksenteret.no

matematikksenteret.no prøver vi å samle "det meste". Her finner du læringsressurser, fagartikler og innhold om ulike tema innenfor matematikkdidaktikk (se beskrivelse under "Tema"). På nettsiden publiserer vi også nyheter, så et tips er å melde seg på vårt nyhetsbrev.

Mattelist.no

MatteLIST  er en gratis oppgavebank. Her har vi publisert ca. 600 utforsknings- og problemløsingsaktiviteter for barnehage og skole - med lærerveiledninger! Lærerveiledningene inneholder blant annet tips om hva som kan være lurt å fokusere på i klasserommet og forslag til spørsmål du kan stille elevene.

matematikk.no

Matematikk.org er Norges mest besøkte matematikk-nettsiden. Her finner du spill, fakta, oppgaver og læringsressurser i matematikk. Målet med matematikk.org er å vekke interesse og nysgjerrighet hos elever, det skal være et inspirasjonssenter for matematikklærere, og et opplysningssenter for foreldre. 

Tema på Matematikksenteret.no

På matematikksenteret.no finner du informasjon om ulike tema: 

Læreplan

Hvordan forstå læreplanene i matematikk og utvikle en god praksis i tråd med LK20? På denne siden finner du mer om undervisningsmetoder som kan være en god støtte i arbeidet med å tolke og forstå læreplanene i matematikk.

Matematikkvansker og tilpasset opplæring 

Hvordan kan du utnytte handlingsrommet i undervisningen for å hjelpe de som sliter med matematikk? Ressursene "Matematikkvansker og tilpasset opplæring" er bygd opp som kompetansepakker. Under hver modul finner du gode fagartikler og tips til hvordan du kan møte elever som har behov for ekstra støtte i matematikk. 

Programmering

I programmeringsressursene finner du veiledning og praktiske eksempler i programmering. Ressursene er laget for både elever og lærere, og passer både nybegynnere og de som er erfarne med programmering. 

Modellering (siden lanseres høsten 2024) 

Matematisk modellering har en sentral rolle i LK20. Her finner vi begrepet modellering nevnt blant annet i kjerneelementene, i et tverrfaglig tema og i kompetansemål for spesifikke trinn. På disse sidene har vi samlet teori, lærerveiledninger og aktiviteter i modellering for 1. trinn til videregående.

GeoGebra

GeoGebra er et gratis, dynamisk matematikkprogram for å konkretisere og visualisere blant annet geometri, algebra, funksjoner og statistikk. Her er en samleside med undervisningsopplegg, digitale kurs og andre læringsressurser for GeoGebra.

Kenguru

Kenguruoppgaver kan brukes i undervisningen på ulike måter, og er spesielt egnet for problemløsing, samarbeid og diskusjon. Ved å arbeide med disse oppgavene kan elevene forstå sentrale matematiske ideer. Erfaringene fra én oppgave kan videreføres, utvikles, og kanskje utfordres i neste oppgave.

Database med fagartikler

Her har vi samlet fagartikler og andre publikasjoner fra Matematikksenteret. I databasen finner du fagstoff som er aktuelt for lærere, lærerstudenter og forskere.

Utematematikk

Når vi flytter undervisningen utendørs gir det rom for variasjon og å kombinere lek, fysisk aktivitet og læring i matematikk. Her finner du gode tips til hva som er lurt å tenke på og forslag til utematematikk-aktiviteter.

Regning i alle fag

Å kunne regne er én av i alt fem grunnleggende ferdigheter i LK20. Vi har samlet beskrivelser av hva det vil si å kunne regne i de ulike fagene, med forslag til undervisningsopplegg.