Plenum 4

Jakten på Stjernestøvet - en usannsynlig oppdagelse

Bli med i jakten på stjernestøvet. Jon Larsen forteller om sin usannsynlige oppdagelse, og viser fantastiske bilder av stjernestøv funnet på alminnelige hustak. Dette er noe alle kan være med på. 

This story is simply too fantastic to have been made up! William Broad, New York Times

Jon Larsen has opened a new door back onto the origins of the Solar System.  Michael E. Zolensky, NASA

This is not only a new branch of scientific research, but the imaging of micrometeorites is also a new art form. Werner Herzog

This is impossible. But you did it! Matthew Genge, Imperial College London

Hvert døgn faller det ca. 100 tonn kosmisk materiale ned på Jorden, mesteparten i form av vakre mikrometeoritter. De er på størrelse med små sandkorn, eller mindre. Om natten ser vi sporet av dem lyse opp som stjerneskudd, men de fleste daler ubemerket ned over oss, overalt og til enhver tid. Forskere har lett etter disse små mineralpartiklene fra verdensrommet i over hundre år, uten å finne det annet enn dypt nede i isen på Sydpolen. NASA konkluderte derfor med at det ikke var mulig. Inntil den norske amatørforskeren Jon Larsen skapt sensasjon ved å utvikle metoder slik at alle kan finne de vakre mikrometeorittene.

Jon Larsen (64), tidligere kjent som stjernegitarist i Hot Club de Norvège, har i syv år gått gatelangs i storbyer over hele verden på jakt etter stjernestøv (fortalt i boken Stjernejeger). Forskere over hele verden, NASA inkludert, lo av ham, men det viste seg at de tok feil, og Larsen oppdaget i 2015 en metode for å finne det ettertraktede stjernestøvet. Dette ble en vitenskapelig sensasjon. 

Mikrometeoritter finnes på ethvert hustak, og på veien tråkker vi i dem. Stjernestøvet er det eldste stoffet som finnes, og de har reist lengre enn noe annet. Likevel er det forsket lite på dem, og det er fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål. Hvor kommer det fra? Hvordan kan det ha seg at de inneholder vann? Er det stjernestøvet som har kommet med byggesteinene for liv til jorda? Men hvorfor har vi ikke funnet dem før nå? 

Jon Larsen har han utviklet et unikt foto-instrument som kan høyoppløste fargebilder av stjernestøv i ekstreme forstørrelser. I foredraget viser han disse fantastiske bildene og hvordan de blir til. Bildene er presentert i National Geographic, the New York Times, og aviser og tidsskrifter over hele verden. Det er gitt ut flere bøker og filmer med bildene, og de stilles ut i kunstgallerier fra Berlin til New York, og i fjor sommer i Nesodden Kunstforening. 

Velkommen til en utenomjordisk opplevelse! 

Mer info: www.projectstardust.xyz og på Facebook: www.facebook.com/micrometeorites